KUCHNIA ZERO WASTE

Wyrzucane jedzenie jest bardzo dużym problemem globalnym. Każdego miesiąca, przeciętny Polak wyrzuca ok 4 kg jedzenia. Zanim wyrzucimy artykuły spożywcze do kosza, warto zastanowić się, jak możemy je przetworzyć.

14 czerwca uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Kuchnia zero waste” , na których zapoznali się z głównymi zasadami tej idei. 

Przede wszystkim zwrócono uwagę na racjonalne i przemyślane zakupy, czyli niekupowanie w nadmiarze oraz planowanie posiłków. Kolejnym punktem był akcent na prawidłowe przechowywanie, przetwarzanie i konserwowanie nadmiaru żywności. Punktem kulminacyjnym były praktyczne warsztaty, na których uczniowie przyrządzili krem pomidorowy, sałatkę warzywną, lemoniadę. 
     
Działanie zrealizowane w ramach „Regionalnego Wsparcia Edukacji Ekologicznej”- „Fundusz  ekologii”. Zostało sfinansowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w formie dotacji, w kwocie  8000zł. 
Koordynatorki projektu:
Monika Szczyra
Katarzyna Woroch