Odpowiedzialna konsumpcja

17 kwietnia klasa VIIIb, w ramach lekcji chemii, uczestniczyła w warsztatach na temat zdrowego odżywiania i świadomej konsumpcji. Nawiązując do tematów Białka cukry i tłuszcze uczniowie rozmawiali na o tym jak powinna wyglądać prawidłowa dieta i w jaki sposób należy się odżywiać.

Każdy z uczniów został poproszony o stworzenie własnego menu w oparciu o prawidłowe nawyki żywieniowe. 
Zadanie to nie należało do łatwych. Wielu uczniów miało problem ze skomponowaniem prawidłowiej diety. Zajęcia te pokazały jak ważne są rozmowy na temat zdrowego odżywiania. 
W trakcie zajęć zwrócono również uwagę na świadomą konsumpcję. Uczulono uczniów na to jak ważne jest to co kupujemy i przede wszystkim ile kupujemy produktów.   
Świadome zakupy mają nie tylko wpływ na jakość naszego środowiska jak i na stan naszego portfela. 
Katarzyna Woroch
Monika Szczyra